Hayvanat bahçesinde bir canilik daha: Tutsak aslanla halat çekme oyunu

Bir hayvanat bahçesi, yaklaşık 105 TL karşılığında ziyaretçilere tutsak aslan ve kaplanlarla “halat çekme oyunu” oynatmaya başladı. Dünya çapında 76 binden fazla kişi, bu cani uygulamanın son bulması için The Petition Site üzerinden başlatılan kampanyaya imzalarıyla destek verdi. 

 “İnsan vahşi hayvana karşı” adıyla Şubat ayı başında İngiltere’deki Dartmoor Hayvanat Bahçesi’nde başlatılan “oyun”, bir ucunda et bağlı kalın bir halatı karşılıklı çekiştirmeye dayanıyor. Bir ucundan ziyaretçiler çekerken, diğer ucundan da ete ulaşmaya çalışan aslan ya da kaplan çekiyor. Sekiz yaşından büyük çocuklar da bu oyuna dahil olabiliyor. 

Hayvanat bahçesinin türlerin korunması, araştırma ve eğitim gibi faaliyetlere katkıda bulunduğunu iddia eden yöneticiler, bu oyunun yaklaşık 160 kg ağırlığındaki erkek Amur kaplanı Dragan’ı ve Afrika aslanı Jasiri’yi zinde ve fit tuttuğunu, hayvanların kas gelişimine destek olduğunu savunuyor. 15 sterlin (yaklaşık 105 TL) karşılığında oynanabilen halat çekme oyununa son vermeyi düşünmediklerini açıklayan hayvanat bahçesinin sahibi Benjamin Mee, “İnsanlar yok yere sorun çıkarıyor çünkü aslan da buna bayılıyor,” dedi. 

Sue Dally adlı hayvan hakları savunucusu ise, İngiltere çapında 38 Degrees adlı sitede başlattığı bir başka imza kampanyası aracılığıyla bu uygulamayı “acımasızlık” olarak nitelendirdi ve “muhteşem güzellikteki bu heybetli yabani hayvanlara yapılan büyük bir saygısızlık” olarak değerlendirdi. 

Hayvanat bahçeleri çoğu zaman, koruduklarını ve iyi bakım sunduklarını iddia ettikleri tutsak hayvanlar üzerinden para kazanmak için farklı yöntemler bulmaya çalışıyor.

Hayvanat bahçesini ziyareti sırasında aslanla halat çekme oyununu oynayan bir kişi (@jayalex87), “Eşim ve benim için harika bir deneyimdi. Aslanla halat çekme oyununu oynadık ve evet, biz kaybettik. Çok komik!” şeklinde bir yorumla videoyu Twitter’da paylaştı. Hayvan hakları savunucuları ve sağduyulu pek çok kişi, paylaşımın altına olumsuz yorumlar yazarak bunun “eğlence” değil, hayvanlar için “işkence” olduğunu vurguladı.

Fil üzerinde gezmek, yunus gösterileri, hayvanlarla “yakın temas” veya hayvanlarla selfie adı altında yürütülen aktiviteler, hayvanların sağlığını ve psikolojisini hiçbir surette gözetmeden yürütülüyor. 

Aslanlarla oynanan halat çekme oyunu da bu aktivitelerden farklı değil; hayvanların korunmasına ve ziyaretçilerin bilgilendirilmesine katkıda bulunmayan ticari bir faaliyet yalnızca.

Hayvanat bahçesi sahibi her ne kadar bu zalim uygulamayı sonlandırmayacağını açıkladıysa da, siz de bu bağlantıdaki kampanyaya imzanızla destek vererek hayvanların şov malzemesi olarak kullanılamayacağını bir kez daha vurgulayabilir, daha fazla kişinin hayvanat bahçesine tepki göstermesini sağlayabilirsiniz. 

Not: Yabani hayvanlar esaret altında değil, ancak kendi doğal yaşam ortamlarında ve doğal yaşam ortamlarıyla birlikte korunmalıdır. Habitatların her gün insan eliyle tahrip edildiği, 1970’lerden bu yana insan faaliyetleri nedeniyle hayvanların en az yüzde 60’ının yeryüzünden silindiği* bir dünyada hayvanat bahçeleri, yalnızca göstermelik, yapay ve ticari işletmelerdir; daha fazlası değil. Bu nedenle yüzlerce farklı türden hayvanın kafesler, teller ve duvarlar ardında ömür boyu esarete mahkum edildiği hayvanat bahçelerindeki esaret bir an önce son bulmalı; Türkiye, hayvanat bahçelerini yasaklayarak tüm dünyaya örnek olacak bir adım atmalıdır.

(*) The Guardian

Kaynaklar: The GuardianThe Petition SiteThe TelegraphTwitter @jayalex87