Saros Körfezi’nden deniz hayvanlarını çalan Sea Life Akvaryum’a şikayet başvurusu

30 Temmuz akşamı Saros Körfezi özel çevre koruma bölgesinde gece dalışı yaparak denizden çıkardıkları hayvanları araca yüklerken jandarmaya suçüstü yakalanan Sea Life Akvaryum’u ilgili bakanlık ve kurumlara şikayet ediyoruz. 

Siz de aşağıdaki örnek metni kullanabilir, bu bağlantıdaki fotoğraf ve haritayla birlikte CİMER üzerinden şikayet hakkınızı kullanabilirsiniz.

Örnek kısa metin (*)

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na,

Forum İstanbul AVM’deki Sea Life Akvaryum, 30 Temmuz 2019 tarihinde Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki (ÖÇKB) “Hassas A” koruma statüsünde yer alan Kömür Limanı ve Despot Koyu arasında, scuba alüminyum tüpler ile yasa dışı avlanırken, Gelibolu İlçe Jandarma ekipleri tarafından suçüstü yakalanmıştır. Bu olaya şahit olan kişiler tarafından yapılan ihbar sonucu olayla ilgili tutanak oluşturan jandarma ekipleri, hazırladıkları raporu İlçe Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü’yle paylaşmıştır.

Akvaryum ekiplerinin yasadışı avlandığı Kömür Limanı ve Despot Koyu, Saros ÖÇKB Yönetim Planı’na göre kara ve su ürünleri avcılığının kesinlikle yasak olduğu “Hassas A” bölgesinde yer ​almaktadır. Aynı zamanda bu bölgelerde “yaban hayatına zarar verecek, rahatsızlık yaratacak ve ekolojik ilişkilerin bozulmasına neden olabilecek” hiçbir faaliyete izin veril​memektedir. Akvaryum ekiplerinin denizden canlı yakaladığı hayvanlar arasında bulunan Kırmızı denizyıldızı ise,​ Su Ürünleri Tebliğ’nce avlanması yasak türler​den biridir. Akvaryum, ayrıca 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu “Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır” maddesini de ihlal etmiştir.

Mevzuata aykırı olan bu eylemle ile ilgili olarak; ​işletmeye ve şahıslara ayrı ayrı idarî para cezası ve yasal yaptırım talep ediyorum. Başvuruma yasal süre içinde yanıt bekliyorum.

Örnek uzun metin

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na,

Forum İstanbul AVM’de faaliyet gösteren Sea Life Akvaryum, 30 Temmuz 2019 tarihinde Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki (ÖÇKB) “Hassas A” koruma statüsünde yer alan Kömür Limanı ve Despot Koyu arasında, scuba dalışlarında kullanılan alüminyum tüpler ile yasa dışı avlanırken, Gelibolu İlçe Jandarma ekipleri tarafından suçüstü yakalanmıştır. Bu olaya şahit olan kişiler tarafından yapılan ihbar sonucu olayla ilgili tutanak oluşturan jandarma ekipleri, hazırladıkları raporu İlçe Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü’yle paylaşmıştır. El konulan deniz canlılarının ise, Saros Körfezi’nde uygun bir alanda jandarma tarafından yeniden denize bırakılacağı öğrenilmiştir.

  • Akvaryum ekiplerinin yasadışı avlandığı Kömür Limanı ve Despot Koyu, Saros ÖÇKB Yönetim Planı’na göre kara ve su ürünleri avcılığının kesinlikle yasak olduğu “Hassas A” bölgesinde yer ​almaktadır. Hassas A bölgesi, “doğal, tarihi ve kültürel değerler yönünden bölgenin en zengin, aynı zamanda tehditlere karşı en hassas yerleri olup, insan faaliyetlerinin büyük oranda kısıtlandığı alanlar” olarak tanımlan​maktadır. Aynı zamanda bu bölgelerde “yaban hayatına zarar verecek, rahatsızlık yaratacak ve ekolojik ilişkilerin bozulmasına neden olabilecek” hiçbir faaliyete izin veril​memektedir.
  • Akvaryum ekiplerinin denizden canlı yakaladığı hayvanlar arasında bulunan Kırmızı denizyıldızı ise,​ Su Ürünleri Tebliğ’nce avlanması yasak türler​den biridir.
  • İstanbul Sea Life Akvaryum, aynı zamanda 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yer alan “Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır” maddesini de ihlal etmiş bul​unmaktadır.

Forum İstanbul AVM’deki Sea Life Akvaryum​,​ gerek özel çevre koruma bölgesinde yasa dışı avlanarak, gerekse koruma altındaki türleri doğal yaşam ortamından kopararak, y​ukarıda bahsi geçen üç farklı ​​kanun ve koruma hükmüne muhalefet etmiştir.

Bu bağlamda, mevzuata aykırı olan bu eylemler ile ilgili olarak;

  • Mevzuata (1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu 25. madde, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 4. madde) ve Saros Körfezi ÖÇKB Yönetim Planı’na muhalefet eden ​işletmeye ve şahıslara bahsi geçen farklı kanunlar kapsamında ayrı ayrı idarî para cezaları kesilmesini ve gerekli yasal yaptırımın uygulanmasını talep ediyorum.
  • İşbu başvuruma 3071 sayılı Kanun gereği yasal süre dâhilinde cevap verilmesini ve yürütülecek soruşturmaların akıbeti hakkında tarafıma bilgi verilmesini talep ediyorum.

(*) CİMER şikayet başvurusu kutucuğunda izin verilen karakter sayısı kısıtlaması nedeniyle metni kısaltmak ve bu şekilde kullanmak durumunda kaldık.