Selfie tutkusu nesli tehlike altındaki fokları rahatsız ediyor

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) yaptığı güncel bir araştırmaya göre, sosyal medya fotoğraf paylaşımı platformu Instagram’da #monkseal (Keşiş foku) etiketiyle paylaşılan fotoğrafların neredeyse yüzde 18’inde insanların, nesli tehlike altındaki bu hayvanları açıkça rahatsız ettiği görüldü. 

NOAA’da görev yapan bilim insanları, araştırmayla birlikte bu fotoğrafı yayımladı. ©NOAA

25 Ekim 2019 – NOAA bilim insanları, bu hafta PLoS One’da yayımladıkları makalede araştırmanın, “selfie (özçekim) kültürünün insan davranışlarını ne denli etkilediğini, özellikle de nesli tükenmekte olan hayvanların fotoğraflarını paylaşırkenki tutumlarını ortaya koyduğunu” belirtti.

Araştırmacılar, Instagram’da kullanıcılar tarafından paylaşılan fotoğraflarda fokların “fotoğrafçıdan uzaklaşarak, kameraya bakarak veya ağızlarını açıp bağırarak savunma davranışı gösterdikleri” ve rahatsızlıklarını bu şekilde gösterdiklerini vurguladı.

NOAA ekibinden Mark Sullivan, “Keşiş foklarıyla fotoğraf çektiren insanların hayvana ne kadar yaklaştıklarını görünce gözlerime inanamadım,” dedi. “Popülasyonu koruma amacıyla fok çalışan bilim insanları bu hayvanları incelemek için özel izinler alıyor. Araştırmacılara, hayvanları ancak ‘yanlışlıkla’ rahatsız etme konusunda belirli bir esneklik tanınıyor. Buna rağmen fokların yanındayken her zaman parmak uçlarımda yürüyorum ve eğilerek ilerliyorum. Onları korkutarak suya kaçmalarına neden olsaydım, işimi doğru yapmadığım anlamına gelirdi.”

Araştırma kapsamında incelenen 2.392 fotoğrafın yüzde 22’sinden fazlasında insanların foklara 3 metre uzaklıktayken fotoğraf çektikleri görüldü.

Yabani hayvanlara bu kadar yaklaşmak yalnızca umursamazlık göstergesi değil; aynı zamanda ABD’de yasadışı bir fiil. Hawaii keşiş foku hem devlet hem de federal düzeyde koruma altında. Bu nedenle NOAA yetkilileri, her ne kadar sosyal medyada paylaşılan yaban hayvanı fotoğraflarının bilimsel amaçlı takip edilip bireylerin tespitinde belirli bir noktaya kadar fayda sağlayabileceğini belirtse de, hayvanların en az 15 metre mesafeden gözlenmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.

NOAA’nın verilerine göre yeryüzünde yalnızca, 300’ü Hawaii adalarında olmak üzere yaklaşık 1.400 Hawaii keşiş foku kaldı. Rakamlar, bu fok türünün özellikle hassas durumda olduğunun altını çiziyor.

Honolulu Star Advertiser gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz yıl Hawaii’ye gelen bir turist “Hawaii keşiş fokuna dokunduğu, Kauai’de bir deniz kaplumbağasını rahatsız ettiği ve videoları daha sonra Instagram’da paylaştığı için” 1.500 dolar para cezasına çarptırıldı.

Araştırmacılar, “keşiş foklarının insan kalabalığının olduğu sahillere çıkmaya alıştığını, fakat foklara yönelik bu ilginin ve insan varlığına alışmanın hayvanlara zarar verebileceğini” belirtiyor.

Benzer bir araştırma geçtiğimiz yıl Science dergisinde yayımlanmış, 62 memeli türünün yüzde 83’ünün insan varlığından ve müdahalesinden her geçen gün daha fazla rahatsızlık duydukları için gececil olmaya başladığını ortaya koymuştu.

Sahillerde fok veya deniz aslanı gördüğümüzde, onlara alan tanımalıyız, özellikle de yavrulu bireylere. Selfie çekme uğruna onlara gereğinden fazla yaklaşıp hayvanları rahatsız etmemeliyiz. ©Quartz

https://www.youtube.com/watch?v=Uz3eYaCGJHU

Kaynak: The Sacramento Bee, NOAA

Çeviri & Düzenleme: Yunuslara Özgürlük Platformu